GINOP-2.2.1-15-2017 - Környezetvédelem, kármentesítés, tényfeltárás - Biocentrum Kft.

Akkreditált Mintavevő Szervezet
A szerződött támogatás összege:             577 604 840 Ft
A támogatás mértéke:                                        76.36 %
A projekt tervezett kezdésének dátuma:     2017.07.01.
A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2021.09.30.
Tartalomhoz ugrás
GINOP-2.2.1-15-2017-00037
Nemzeti vulkáni nyersanyagok hasznosítása a környezetvédelemben
A szerződött támogatás összege:                       577 604 840 Ft
A projekt tervezett kezdésének dátuma:             2017.07.01.       
A projekt tervezett befejezésének dátuma:        2021.09.30.

A támogatás intenzitása a Projekt elszámolható összköltségének   76,36 %-a.
2021. szeptember 28.
Projekt Zárórendezvény
2018. május 07-08.
Konzorciumi találkozó: szakmai eredmények prezentálása, távlati stratégiák egyeztetése, a JOSAB Hungary Kft rátkai zeolitbányájának és szerencsi feldolgozóüzemének meglátogatása.

2018. április 11.
A rátkai zeolit a Tokaji-hegység délnyugati szegélyén felszínre bukkanó riolittufák üveges anyagának devitrifikációja (mállása) során létrejött térhálós aluminoszilikátokban gazdag kőzet féleség. A 11-12 millió ével ezelőtti vukáni működés szolgáltatta alapanyag és posztvulkáni hidrotermás átalakulás körülményei itt döntően klinoptilolit képződéséhez voltak ideálisak, mely a kőzet átlagosan 45-65%-át teszi ki.
A klinoptilolitban jelentősebb térfogatú, a belső térfogat közel 35%-át kitevő reverzibilisen lecserélehető kationokkal és vízzel töltött szerkezeti csatornák találhatók, melyek ideális molekulaszűrővé-adszorbenssé-katalizátorrá teszik az anyagot. Ezen felül járulékos mennyiségben egyéb zeolitváltozat (mordenit), agyagásvány és üveges anyag tartalom is jelentkezik, mely alkotók a szorpciós folyamatokat elősegíthetik.
A nyersanyag jelenlegi széleskörű alkalmazási területe ígéretes lehetőségekkel kecsegtet nemcsak az ipar, hanem a környezetvédelem területén is.
A rátkai zeolitbánya látképe


Zeolitosodott (klinoptilolitos) riolittufa


B típusú tábla kihelyezése a beruházás helyszínén
Gyöngyösoroszi, Ércelő út 1.
2018. március 26.
A bányafalba mélyített mintázási pont(ok)

Lemezes alginit feltárásban


Tömeges alginit feltárásban


2018. március 9.
Konzorciumi megbeszélés: előzetes eredmények ismertetése, felmerülő technikai problémák megvitatása, műveleti lépések egyeztetése
2018. március
A rátkai zeolit irodalmi-földtani-anyagvizsgálati háttérdatainak beszerzése, összegzése
2018. február 6.
Előzetes terepbejárás, terepfelderítés
A pulai alginitbánya látképe


A bányában heverő, kiszáradt, lemezes alginit halmok

Lemezes alginit kiszáradva törmelékben


Sajtóközlemény, 2018. február 21.
2018. február
Az alginit irodalmi-földtani-anyagvizsgálati háttérdatainak beszerzése, összegzése
Az alginit zöldalgák (Bottryococcus braunii) felhalmozódásából eredő szapropél (rothadó) iszapból keletkezett szervesanyagdús kőzet. Képződési környezete fiatal (8-3 millió éves) bazaltvulkanizmus oxigénszegény aljzatú krátertavaihoz köthető. Magyarország ellátottsága kiváló a feltárt készletek (120 millió t) megközelítőleg 80% hazánk területén helyezkedik el (Pula, Gérce, Egyházaskesző-Várkesző).
Széleskörű felhasználhatósága a mezőgazdaságtól,  az építőiparon át a vegyiparig terjed. Anyagát a jelentősebb agyag- és karbonátásványok, kovaváltozatok, valamint kevesebb vulkáni törmelék mellett közel 5-50% mennyiségű szervesanyag teszi ki. Ennek megjelenési formái lehetnek lemezes (lamalginit) és tömeges (telalginit) kifejlődésűek, mely utóbbiban kulminálnak a szerves szennyezők abszorciójában fontos szerepet betöltő kerogén kocentrációk.
Az alginit minőségi és kitermelhetőségi viszonyai alapján a pulai előfordulás sekélyen elhelyezkedő, közel 30-40 m vastag, átlagosan 15-20% TOC (teljes szervesanyag tartalom) értékekkel bíró rétegeinek kiaknázása kínálhatja a legperspetktivikusabb alkalmazási lehetőségeket.
A pulai alginitelőfordulás műholdképe
A támogatás intenzitása a Projekt elszámolható összköltségének      76,85 %-a.
Magyarország rendkívül gazdag kiváló minőségű vulkáni nyersanyagokban (alginit, perlit,zeolit) amelyek közül az alginitből a világ készleteinek 90%-át meghaladó a részesedésünk. Az alginit, perlit, zeolit kiváló adszorbensek, a felületükön - mint természetes anyagokon - szénhidrogénbontó enzimek és baktériumok telepedhetnek meg, amelyek komplex  egységet alkotva az agyagásványokkal nemcsak adszorbeálják  a szennyeződést, hanem azt veszélytelen szervetlen anyagokká bontják le. A Magyarországi alginit készletekből az utóbbi 30 év alatt a készletek 0,04%-át bányászták csak ki, ezért az alginitnek a projektben tervezett környezetvédelmi célú hasznosításában korlátlan lehetőség kínálkozik. Ki kell emelni, hogy az alginit a magyar értéktárban nyilvántartott nemzeti érték "magyar unicum". Az eddig nem ismert hasznosítási lehetőség felkutatása, alkalmazási feltételeinek kutatása stratégiailag kedvező piaci lehetőséget kínál a termelés növelésére és környezetbarát technológiák bevezetésére.
(C) 2024 Biocentrum Kft. Minden jog fenntartva.
Vissza a tartalomhoz